Umiestnenie a dôležitosť doplnkového svetla v kuchyni

Kuchyňa je jedným z najdôležitejších miest vášho domova. Celá rodina sa tam stretáva na raňajky alebo spoločnú večeru. O útulnosť v kuchyni sa snaží každá gazdinka a ešte viac o jej funkčnosť. Pri zariaďovaní kuchyne preto čoraz viac ľudí rozmýšľa nad správnym umiestnením osvetlenia.

Ako ostatné izby v dome alebo v byte, aj kuchyňa má svoje zóny. Keď sa venujete vareniu a trávite nejaký čas v kuchyni, pridajte doplnkové svetlo do pracovných oblastí, no hlavne tam, kde suroviny pripravujete a krájate. Obyčajne je to priestor pod kuchynskými skrinkami.

Dôležité detaily

Ako hlavný zdroj svetla sa najviac hodí obyčajná lampa s rozptýleným svetlom alebo stropové svietidlá, ktoré môžete smerovať. Vyberajte modely, pri ktorých viete rýchlo vymeniť žiarovky za nové alebo výkonnejšie, ak budete chcieť zvýšiť intenzitu. Kuchynské kúty so skrinkami, ktoré nemajú doplnkové svetlo sa používajú horšie ak hlavné svetlo (luster) neosvetľuje celý priestor dostatočne.

Kým cez deň je ešte možné pohodlne pracovať na kuchynskej linke pri svetle z okna, večer to už bude problém.

Pracovná zóna kuchyne: Ekonomickosť a bezpečnosť

Svetlá nad kuchynskou linkou 

Toto osvetlenie bude v prevádzke najviac. Pre osvetlenie pracovnej zóny sa používa bodové svetlo. Malo by byť umiestnené pred osobou, ktorá tam bude pracovať a zároveň musí byť nainštalované tak, aby neoslňovalo oči a osvetlilo hlavne pracovnú plochu. Dajte prednosť energeticky úsporným LED žiarovkám, ktorým nevadí časté zapínanie a vypínanie.

Alternatívou k vstavaným modelom na osvetlenie pracovných plôch sú LED pásiky. Používajú sa, ak je voľný priestor obmedzený a nie je možné inštalovať silnejšie svetelné zdroje. Vhodná je aj kombinácia oboch.

Jedálenská zóna: Estetika a funkčnosť

Doplnkové svetlo pre jedálenský stôl

V priestore kuchyne, kde máte jedálenský stôl, môžete nainštalovať ozdobné závesné svietidlo. Čo sa týka farby svetla, je lepšie dať prednosť teplejšiemu odtieňu. Vytvorí v interiéri kuchyne romantickejšiu atmosféru a podporí jej multi-funkčnosť.

 

S pomocou doplnkových svetiel si vytvoríte bezpečné a príjemnejšie prostredie pre strávený čas v kuchyni.