Osvetlenie a náš emocionálny stav

Voľný čas väčšina ľudí trávi doma. Útulnosť a pohodlie sú pre každého na prvom mieste a kľúčovú úlohu v tom zohráva aj správne zvolené osvetlenie. Či už pracujete z domu online alebo po večeroch radi čítate knihy, ste kreatívni a zaoberáte sa handmade veciam alebo si možno len chcete oddýchnuť po náročnom pracovnom dni, pre každý druh činnosti existuje správny druh osvetlenia. Jasnejšie alebo naopak tlmené, žlté či modré svetlo, stolná či stojaca lampa? Možno ste o tom už uvažovali, ale nachádzate vždy to správne riešenie?

Všetky tieto maličkosti ovplyvňujú náš život. Keď hovoríme o svetle, nehovoríme len o dekore. Hovoríme predovšetkým o jeho funkčnosti, vplyve na náš emocionálny stav, zdravie a našu pracovnú kapacitu. Z vlastnej skúsenosti vieme, že pri nesprávnom osvetlení sa oči rýchlo unavia a aby to nebolo málo, únavu si prenesieme na celý deň. Nasledujú migrény a nespavosť? Stratíte inšpiráciu na prácu? Kto by chcel zostať v miestnosti, kde každú sekundu zabliká lampa alebo je taká tma, že z toho bolia oči?

Pri zariaďovaní bytu si vyčleňte určité zóny: priestor na prácu (niekedy je to len pracovný kút, ak nemáte domácu kanceláriu) vs. oddychová zóna. Toto rozdelenie priestoru zdôraznite vhodným typom svetla.

V pracovnej zóne by malo byť vždy dostatočné svetlo. Ak ide o menší priestor, ideálna je forma stolovej lampy (priestorové sústredenie). Studený odtieň svetla a to najmä svetlo s modrým spektrom, môže pomôcť stimulovať mozgovú činnosť a zvýšiť hladinu bdelosti. Znižuje únavu očí a zvýrazňuje detaily. Je preto ideálny pre situácie, kedy sa potrebujete najviac koncentrovať: pri práci, štúdiu alebo čítaní. Nezanedbateľným benefitom je aj pozitívny vplyv na náladu a energiu, pretože môže stimulovať produkciu hormónov spojených s bdelosťou a aktivitou.

V oddychovej zóne, respektíve v obývačke, nainštalujte lampu s rozptýlením svetlom. Takéto svetlo vám pomôže ukľudniť sa. Aby ste si dobre oddýchli, je nevyhnutná teplá farba. Teplé svetlo vždy vytvára príjemnú atmosféru vhodnú na relaxáciu a podporuje pocit pohody. Toto osvetlenie pripomínajúce západ slnka pripraví váš mozog a telo na odpočinok.

 

teplo-domova