Ako si zútulniť terasu pomocou vhodného vonkajšieho osvetlenia

Terasa je nielen miestom príjemného relaxu, ale aj významným architektonickým spojivom medzi interiérom domu a jeho vonkajšou časťou. Bez ohľadu na typ terasy, ktorá zdobí váš dvor, vždy ide predovšetkým o rekreačný priestor, ktorý chceme mať čo najkrajší. Aby vyzerala vaša terasa čo najútulnejšie a poskytovala príjemné chvíle na oddych, je dôležité myslieť nielen na podlahy či nábytok, ale aj vhodné osvetlenie terasy, ktoré nám pobyt na čerstvom vzduchu dokáže predĺžiť. 

 

venkovni-lucerna-dest
 

Svetlá na terasu sú jedným z kľúčových prvkov celého priestoru, a preto by sme ich výber mali plánovať starostlivo dopredu. Vonkajšie osvetlenie by malo byť nielen funkčné, ale pri správnom výbere dokáže aj vytvoriť nezameniteľnú atmosféru pre vaše denné aj večerné posedenia. 

To platí rovnako pre veľkú, ale aj malú terasu, kde sa dá pomocou svietidiel vyčariť výnimočné miesto. Ako teda navrhnúť svetlo na terasu tak, aby sa vám ani vašim hosťom z nej nechcelo odísť a stala sa malým rajom vašej domácnosti?

Svetlá na terase predĺžia vaše jari a letá

Ak máte doma terasu, určite viete oceniť jej výhody počas krásnych jarných, letných, ale aj jesenných dní, ktoré vďaka nej môžete tráviť na čerstvom vzduchu. Keď si navrhnete správne osvetlenie terasy, stanú sa nezabudnuteľnými nielen vaše denné posedenia na slnku, ale aj dlhé romantické večery. 

Pri správnom výbere svietidiel na terasu sa stanú aj večerné či nočné hodiny útulné. Pokiaľ vyberiete to správne, predovšetkým teplé svetlo, ktoré patrí do exteriérových priestorov. Na čo teda myslieť pri zariaďovaní terasových svetiel, záhradných lámp, či lampášov?

Bezpečnosť vonkajšieho osvetlenia

Popri estetickom hľadisku treba pri osvetlení terasy vždy hľadieť v prvom rade na bezpečnosť. Exteriéry si vyžadujú také svietidlá a lampy, ktoré budú odolné voči všetkým vonkajším faktorom.

Ukazovateľom tejto bezpečnosti je IP krytie, udávajúce hodnotu proti vniknutiu vody, či prachu. Čím vyššie číslo IP, tým vyššia bezpečnosť. Pre vonkajšie osvetlenie terasy vyberajte svietidlá s hodnotou aspoň IP 44, osvetlenie v jazierku vyžaduje hodnotu IP až 67-68.

Keď už hovoríme o bezpečnosti, je dobré pri plánovaní terasy a vonkajšieho osvetlenia myslieť aj na to, či budú svetlá napájané externou elektrickou zásuvkou, alebo z vnútorného zdroja. Pri jednom svetle môže byť inštalácia jednoduchá, no ak pridávate viacero svetiel, odporúča sa viesť nový prívod  poistkovej skrine. 

Treba sa uistiť, že obvod je chránený prúdovým chráničom a že zvládne toto dodatočné zaťaženie, aby nedochádzalo k úrazom, či výpadkom prúdu. Ak si nie ste týmito otázkami celkom istí, poraďte sa s kvalifikovaným elektrikárom.

Efektívnosť v podobe LED svietidiel

zahrada-led-svetla

Image by KamranAydinov on Freepik

Ak si plánujete terasu krásnu a bezpečnú, pridajte k tomu aj prívlastok energetickej efektívnosti. Pretože nádherné osvetlenie terasy nemusí hneď znamenať aj vysoké náklady. Naopak, odpoveďou dneška na tieto zastarané stereotypy je energetická účinnosť a chytrosť LED svietidiel. Možnosti ich stmievania vám pomôžu nastaviť jas svetla podľa vašich potrieb

LED osvetlenie terasy je energeticky neporovnateľne efektívnejšia ako klasické žiarovky. Aj životnosť takéhoto osvetlenia je neporovnateľne dlhšia, takže myslite pri svetlách na terasu aj trochu ekologicky a siahnite do ponuky z rôznych vonkajších technických, nástenných, záhradných LED svietidiel.

Svetlá na terasu si vyžadujú kvalitu

Pri vonkajšom osvetlení terasy treba dôkladne premyslieť aj materiál. Ak chcete, aby vám vydržali naozaj celé roky, najlepšou voľbou budú svietidlá z nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka. Určite spoľahlivým materiálom je aj meď.

Dôležité je, aby išlo o produkty, ktoré budú dobre odolávať vlhkosti, korózii a ným vrtochom počasia.

Vytvorte si osvetlením váš vlastný štýl

Aj do svetla na terase môžete vtlačiť svoj vkus, charakter, túžby, životný štýl. Môžete k tomu pristupovať minimalisticky či diskrétne, alebo zvoliť sofistikovanejšie formy. Vyberte si z rôznych retro modelov, lampášov, či lustrov na terasu, ktoré vás prenesú do 19. storočia, alebo naopak siahnite po modernej vonkajšej záhradnej lampe.

Rôzne svietidlá na terasu vám vytvoria iný štýl: 

  • súčasný štýl dosiahnete holými žiarovkami alebo inými minimalistickými formami
  • eleganciu a vznešenosť dodajú záhrade guľaté a oblé tvary svetiel
  • reťazové svetlá dodávajú punc výnimočnosti okamihu
  • decentné nástenné svetlá hovoria, že to máte radi moderne, a tak ďalej… 

Zariaďte si svietidlá na terase tak, aby vám pobyt na nej prinášal pozitívne emócie a dokonale spájal s prírodou navôkol. Zlaďte ju s okolitým svetom, ale aj s interiérom vášho domu a ďalšími komponentami - nábytkom, či kvalitnými podlahami na terasu.

Aké svetlá na terasu si zvoliť

terasa-osvetlenie-karavan

Photo by Matheus Bertelli

Ak si chcete vybrať to správne osvetlenie terasy, zvážte, ako chcete vaše vonkajšie priestory využívať. Chcete osvetliť konkrétny priestor, posvietiť si dobre na stôl, alebo zvýrazniť lekno v jazierku, či vzácny strom - pýchu vašej záhrady? 

Potrebujete osvetliť schody, chodníky, alebo túžite po výnimočnom atmosférotvornom prvku, vďaka ktorému sa o letnej párty na vašej záhrade bude rozprávať ešte dlhé roky? A čo chytré svetlá s detektorom pohybu, alebo užitočné a zároveň elegantné súmrakové senzory? To všetko by malo rozhodovať pri výbere svietidiel na vašu terasu.

Typy svietidiel

Nástenné svietidlá

Nástenné svietidlá sú skvelé na osvetlenie konkrétneho miesta, napríklad posedenia, alebo kvetinového záhonu. Poskytujú dostatok svetla všade tam, kde to potrebujete. Najlepšie je vybrať si svietidlá s antikoróznou povrchovou úpravou.

Bezpečnostné svietidlá

Bezpečnostné svietidlá vám umožnia pohybovať sa vonku aj potme a stanú sa akýmsi súkromným očkom vašej záhrady, tiež odradí nevítaných votrelcov od návštevy vďaka snímačom zaznamenávajúcim pohyb. Niektoré umožňujú naprogramovať, ako dlho bude svetlo svietiť.

Zapichovacie svietidlá

Jednoduchý spôsob osvetlenia ciest, hraníc, a okrajov poskytujú zapichovacie svietidlá. Často sú napájané solárnou energiou, takže ich jednoducho môžete zapichnúť do zeme bez toho, aby ste sa museli zaoberať prípojkami.

Do zeme vbudované svietidlá

Tieto svietidlá sú ideálne pre všetky vonkajšie priestory. Môžete si vybrať nájazdové svetlá, ktoré sú vhodné na zviditeľnenie príjazdovej cesty a znesú váhu auta, alebo podhľadové svietidlá, ktoré sa skvele hodia na záhon alebo okolo bazéna. Zdroj svetla nie je viditeľný, takže nebudú narúšať štýl okolia. Svetlo, ktoré poskytujú, je rovnomerne rozptýlené.

Stĺpové svietidlá

Stĺpové svietidlá sú vhodnou voľbou na osvetlenie verandy, schodiskových priestorov. Dokážu vytvárať krásne odlesky a tiene, a s tým aj výnimočnú atmosféru vašej záhrade.

Stropné svietidlá

Klasické stropné svietidlá sa ľahko udržiavajú, sú vodotesné, nie sú chúlostivé na vonkajšie podmienky. Používajú sa na vytvorenie teplého, útulného prostredia.

Závesné svietidlá - lampy, lustre

Aj na terasu si môžete dopriať výnimočné svietidlo v podobe elegantnej lampy, či veľkolepého lustra. Závesné svietidlá môžu poskytnúť romantiku a eleganciu hodnú zámockej atmosféry.

Lampáše

Jednoznačným hitom medzi svietidlami na terasu stále zostávajú lampáše. Z krásneho letného večera dokážu urobiť ešte krajší, posvietia vám romanticky na vaše intímne stretnutia, vyčarujú nezabudnuteľnú atmosféru. Sú praktické aj estetické, hodia sa k moderným aj rustikálnym domom. 

Lampáše môžu byť samostatne stojace alebo visiace, rôznofarebné, drevené aj kovové, s rôznymi dekoratívnymi prvkami. Skúste lampáš skombinovať s elegantným jedálnym stolom z dubového masívu, ktorý tróni na vašej terase a máte neprekonateľne zariadené záhradné kráľovstvo.

Reťazové svetlá

Ako prvok vonkajšieho osvetlenia terasy sa nikdy neomrzia ani reťazové svetlá. Sú všestranné a veľmi jednoduché na inštaláciu. Dajú sa prehodiť cez zábradlie, ovinúť okolo stĺpov či stromov, použiť na vymedzenie okrajov.  

S reťazovými svetlami nikdy nič nepokazíte, môžete sa hrať s rôznymi dĺžkami, tvarmi, farbami svetla, veľkosťami žiaroviek. Vyzerajú efektne, slávnostne a romanticky. Na pripevnenie k povrchu použite háčiky či sponky. Vyberte si reťazové svetlá na terasu na batérie, alebo solárny zdroj.

zarovky-teresa

Image by topntp26 on Freepik

Ďalšie inšpirácie pre vonkajšie osvetlenie

Pri navrhovaní svetiel na terasu môžete popustiť uzdu vašej fantázii a hravosti, a zároveň vždy rešpektovať účelnosť. Tu je niekoľko ďalších tipov, ako vybrať ten správny štýl osvetlenia, aby naozaj slúžilo a aby to všetko spolu vyzeralo krásne:  

  • Svetlá pre vašu terasu navrhnite v súlade s celým kontextom - či už ide o otvorenú prírodu alebo mestskú terasu
  • Pre vyslovene oddychové a relaxačné zóny sa hodí mäkké svetlo, rôzne objekty a detaily si vyžadujú priame, ostrejšie osvetlenie
  • Nové spôsoby bezdrôtového alebo dobíjateľného osvetlenia prinášajú svetlo presne tam, kde to potrebujete, aj na doteraz nedosiahnuteľné miesta
  • Útulné záhradné posedenie vytvoríte vtedy, keď štýl svetiel dokonale zladíte so štýlom vášho záhradného nábytku
  • Nebojte sa siahať aj po rafinovaných a netradičných riešeniach: romantické svetlá ukryté v bujnej vegetácii aj moderné svietidlá, modulujúce farbu a intenzitu osvetlenia
  • LED osvetlenie so svojou nízkou svietivosťou a teplými tónmi sa hodí výborne najmä pre menšie terasy
  • Solárne záhradné svietidlá vám výborne poslúžia, ak sa nechystáte na terase organizovať časté nočné večierky
  • Naopak, ak chcete dať jasne najavo, že je čas na párty, siahnite po reťazi svetiel a zaveste ju nízko nad stôl; okamžite to vyčarí veselú náladu
  • Ak je v podobnom štýle aj váš dom, či vaša nátura, nebojte sa aj netradičnejších foriem - napríklad svietidiel v tvare obdĺžnika
  • Ak ste, naopak, romantici, ozdobte si schody klasickými lampášikmi s autentickými sviečkami vnútri, budete sa cítiť ako v rozprávke

Osvetliť, ale aj zatieniť

altan-zahrada

Image by topntp26 on Freepik

Ak hovoríme o terase ako ideálnom mieste pre váš relax a odpočinok, dôležité je vybrať nielen správne osvetlenie, ale myslieť aj na to, že niekedy budeme potrebovať tieň a chládok. 

Pred príliš silnými a pichľavými lúčmi slniečka, ale aj dažďom či zvedavými pohľadmi zvonku vás ochráni tieniaca technika vhodná na terasu. Ak si vyberiete správnu tieniacu techniku, ktorá bude ideálne dotvárať celkový estetický vzhľad terasy a dokonale vás chrániť, môžete si pri dome vytvoriť hotovú oázu pokoja.  

Vyberajte podľa vlastností a výhod, ktoré vám tieniaca technika poskytuje, ale aj podľa ceny, vzhľadu, jednoduchej manipulácie. 

Najčastejšie druhy tieniacich techník

Pergoly

Pergoly umožňujú prispôsobovať si množstvo svetla podľa meniaceho sa počasia a vašich nárokov. Umožnia vám pobyt vonku aj za chladnejšieho počasia či dažďa. Umožňujú tiež zavedenie odvodňovacieho systému, alebo montáž osvetlenia.

Markízy

Ideálne tieniace systémy na terasu, ktoré vás ukryjú pred horúčavou, sú markízy. Pôsobia esteticky a elegantne, môžete si zvoliť medzi výsuvnými, kazetovými, bočnými či špeciálnymi markízami na zimné záhrady.

Snehové zábrany

Chrániť terasu treba nielen pred horúčavami, či dažďom, ale aj pred snehom. Hovoríme o prípadoch, keď vám končí strecha domu práve nad terasou a hrozí, že padajúci sneh narobí na terase škody. Pri šikmých strechách sú snehové zábrany priam nevyhnutnosťou.  

Sneh, zosúvajúci sa zo strechy môže poškodiť nielen terasu, ale aj plot, či dokonca zraniť niekoho z členov rodiny. Snehové zachytávače si vyberajte podľa sklonu strechy, polohy stavby a celkovej nosnosti.

Vytvorte si útulné záhradné posedenie

Tak, a keď už ste si na to posvietili, teraz ešte zladiť vonkajšie osvetlenie terasy so zariadením a záhradným nábytkom. Podobne ako svetlá na terase, aj nábytok dokáže dotvoriť štýl vášho exteriéru, prispieť k nezameniteľnej atmosfére a pohode. 

Všetci chceme, aby zariadenie našej terasy nielen dobre vyzeralo, no chceme zvoliť aj správny materiál, vhodnú veľkosť a vybrať si taký nábytok, aby sa nám čo najlepšie udržiaval.

Voľte múdro materiál aj rozmery

Ako si teda vybrať nábytok pre príjemné záhradné posedenie? V prvom rade pri zariaďovaní terasy musíte posúdiť, či bude nábytok na voľnom priestranstve, vystavený počasiu, alebo ukrytý pod prístreškom. Ak bude pod holým nebom, treba samozrejme siahať po odolnejších materiáloch, ako je kov, či umelý ratan. Vzácne či chúlostivé dreviny (ratan, dub, teak, eukalyptus) patria skôr pod prístrešok. 

Múdro treba kombinovať aj nábytok s podlahou. Vo všeobecnosti platí, že kovové materiály, ktoré inak dokážu pôsobiť v prírodnom prostredí veľmi efektne, nesvedčia dreveným podlahám, lebo by ich mohli poškriabať. Pri dlažbách zasa treba dávať pozor na nábytky s úzkymi nožičkami.  

Nepodceňujte ani rozmery, dobre si zvážte, čo všetko sa vám na terasu zmestí a čo tam budete potrebovať. Koľko ľudí bude zvyčajne vonkajšie priestory využívať? Malá terasa neznamená menej elegancie a štýlu, aj pre taký priestor nájdete krásne kúsky. Všetko je to o dobrej organizácii.

Aký nábytok si vybrať

zabava-vecer-ohen

Photo by Askar Abayev

Ak sa vám aj podarilo vybrať vhodný materiál a tie správne kusy nábytku a zladiť ich perfektne s okolím, nesmiete nikdy zabúdať na údržbu záhradného nábytku. Každý materiál si vyžaduje inú starostlivosť, každý sa hodí do iného prostredia, k inému účelu.

Ratan

Ratan je ľahký, vzdušný, no príliš veľa zlého počasia neznesie. Preto je ideálny do zimných záhrad. Je relatívne nenáročný na údržbu.

Umelý ratan

Umelý rat pripomína eleganciou svojho prírodného brata, no oproti nemu vydrží oveľa viac. Aj pri zlom počasí sa minimálne opotrebuje.

Drevo

Po dreve sa siaha veľmi často, pretože jednoducho vyzerá vo vašej záhrade skvelo. Môžete si vybrať z rôznych drevín. Tvrdšie drevo znamená väčšiu odolnosť aj dlhšiu životnosť. Musíte sa i neho dobre starať, aby vydržalo dlho krásne, vyžaduje si špeciálne oleje a laky.

Kov

Možno sa to nezdá, ale práve rôzne nezvyčajné kúsky z kovu (oceľ, hliník) vyznejú v prírodnom prostredí veľmi zaujímavo. Kov je dostatočne odolný a nevyžaduje si také nároky na údržbu ako drevo. (Možno budete potrebovať niečo na odstraňovanie hrdze). Nevýhodou je, že v lete dokáže byť horúci a v zime nepríjemne chladný.

Plast

Najlacnejšia a najuniverzálnejšia voľba pre záhradný nábytok je plast. Je odolný voči počasiu, ľahko sa udržiava, nič ho len tak nezničí, a ak nájdete zaujímavé kúsky, dokáže byť aj elegantný.

Vytvorte si z terasy štýlovú oázu pokoja

Keď už máte terasu ideálne osvetlenú a elegantne zariadenú, chce to ešte pár dotykov, aby bol dojem dokonalý. Prineste si sem obľúbení kvety v pekných kvetináčoch, pohrajte sa s veselými vankúšmi, poťahmi, dekami, ktoré na terasu určite patria. 

Úplný raj vytvoríte z vašej záhrady, ak ju doplníte aj vtáčou búdkou, ozdobíte rôznymi soškami či fontánou. Potešte sa záhradnými hojdačkami, sieťami, romantickými lavičkami. V lete sa vyzbrojte veselými slnečníkmi.  

Terasa a záhrada určite nebude slúžiť iba pre romantické posedenia, tiché rozjímania nad knihou, vínom, susedské grilovačky, či nočné párty. Každú záhradu a terasu si okamžite obľúbia aj najmladší členovia rodiny. Postarajte sa teda o to, ako zariadiť záhradu pre deti, aby sa v nej bavili a zostávali v bezpečí.

Určite sa potešia detským stolom a stoličkám, kde si môžu popri dospeláckom posedení zriadiť svoj vlastný detský piknik. Zo záhrady ich určite nedostanete, ak ju vybavíte hojdačkami, trampolínou či pieskoviskom. Vyhraďte im miesto pre ping-pongový stôl a behanie za loptou.

Nájdite priestor aj na spoločné aktivity. Vytvorte v záhrade malé jazierko, kde môžete spolu s deťmi pozorovať vodný život, na záhone spolu s nimi saďte a učte ich o rastlinkách a zelenine.

Záver

Spoločný čas s vašimi deťmi, rodinou, partnermi, susedmi, či priateľmi na vašej záhrade sa môže pretaviť do vzácnych, ničím nenahraditeľných spomienok. Preto venujte aj najmenší detail plánovaniu osvetlenia a zariadenia vašej terasy, aby sa chvíle v nej stali nezabudnuteľnou súčasťou vášho rodinného albumu.